Controlul comisarilor de la Protecţia Consumatorului Teleorman la unul dintre magazinele Penny Market din Alexandria, în ultimele zile ale anului 2019, a fost dispus de noul vicepreședinte ANPC, Vera Mitran, care s-a autosesizat după ce a văzut o filmare cu un șoarece sub rafturile cu alimente, pe o rețea de socializare.
Ulterior, Vera Mitran a declarat că a fost o reacție normală nu doar în calitate de membru în conducerea autorității, dar și de cetățean și că îi încurajează pe toți consumatorii să recționeze rapid de fiecare dată când constată că le sunt încălcate drepturile și să apeleze cu încredere la instituțiile guvernamentale în funcție de competența care veghează la respectarea drepturilor lor.
”Sunt și eu consumator, sunt mamă a doi copii și merg zilnic să cumpăr, în primul rând alimente, dar și alte produse. Nu închid ochii la nereguli, cu atât mai mult datorită poziției de vicepreședinte al ANPC, tocmai pentru că această funcție îmi dă posibilitatea de a schimba lucrurile în normal. Iar în particular, întotdeauna am citit cu atenție etichetele produselor și dacă mi s-a părut că ceva nu este în regulă, am renunțat să cumpăr un produs sau altul, mai ales de teamă că poate fi afectată sănătatea mea sau a familiei mele. Așa că, încurajez pe toți cei care se confruntă cu situații în care constată diferite neconformități ale produselor pe care vor să le cumpere, să apeleze la reprezentanții operatorilor economici care comercializează acele produse, iar în situația în care nu găsesc o soluționare amiabilă cu aceștia, pentru respectarea drepturilor lor în calitatea pe care o au, aceea de consumator, să apeleze cu încredere la instituțiile guvernamentale de control”, a declarat Vera Mitran, vicepreședinte Autoritatea pentru Protecția Consumatorului.
La un controlul dispus de îndată de ANPC la magazinul din Alexandria s-au găsit excremente de rozătoare pe sub mai multe rafturi, dar și în depozitul unde se aflau pungile cu mălai şi orez, iar produsele alimentare erau împrăștiate, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Potrivit documentului, operatorul economic are un contract de prestări servicii cu o firmă de deratizare, iar ultima acţiune s-ar fi făcut chiar cu o zi înainte. Dar, se pare că deratizarea nu a fost îndeajuns de eficientă. Iar clienții riscau să achiziționeze alimente posibil infestate, care să le creeze probleme de sănătate. Și nimeni nu poate să garanteze că șoarecele era ultimul supraviețuitor al deratizării din ziua precedentă. Adeseori, consumatorii renunță să mai cumpere anumite produse din magazine, din cauza neregulilor de depozitare sau expunere, a termenelor de expirare sau a etichetelor de pe care nu prea înțelegi cât de sigur este produsul în cazul unor afecțiuni sau pentru alimentația copiilor.