Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” Teleorman au participat, în ultimele 72 de ore, la stingerea a 22 incendii izbucnite în județ, dintre care 18 au fost incendii de vegetație uscată și gunoi menajer.
Focul a izbucnit, în cele mai multe cazuri, din cauza folosirii intenționate a sursei de aprinde, a focurilor în spații deschise lăsate nesupravegheate ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și din cauza țigărilor nestinse, aruncate la întâmplare.
Incendiile s-au manifestat pe raza localităților Turnu Măgurele (2), Lăceni, Voievoda (2), Buzescu, Roșiorii de Vede, Traian, Vedea, Blejești, Spătărei, Prundu, Siliștea, Rădoiești Vale, Videle, Gălăteni, Storobăneasa și Viișoara.
Din fericire, acestea au fost stinse fără a fi produse pagube materiale ori victime omenești, cu toate că acest risc a fost unul ridicat, mai ales că cele mai multe dintre ele s-au manifestat în apropierea drumurilor naționale și județene, fumul dens putând pune în pericol viața participanților la traficul rutier.
Având în vedere numărul mare de astfel de evenimente, ISU Teleorman reamintește tuturor cetățenilor că arderea vegetației uscate și a gunoiului menajer este INTERZISĂ. Singura excepție o reprezintă o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Chiar și în această situație, arderea miriştiilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice și juridice au obligativitatea de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul Agenției Județene pentru Protecția Mediului și fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.