Două persoane din Teleorman care făceau dializă la un centru privat din București au fost confirmate ca fiind infectate cu COVID-19.
Este vorba despre Centrul de dializă Diaverum, despre care presa centrală a scris, miercuri, că DSP București i-a suspendat activitatea după ce au fost confirmate 9 persoane infectate cu noul coronavirus.
Dar, numărul suspecților de infectare se ridică la 40. Tot atâtea probe au fost prelevate de DSP București, iar rezultatele au venit pe rând, în zilele următoare. Infectarea pacienților care fac dializă este deosebit de periculoasă pentru că aceștia au imunitatea foarte scăzută. Pe de altă parte, ei au nevoie chiar și de trei ședințe de dializă pe săptămână.
Printre ultimii care au aflat că sunt pozitivi se află o femeie de 62-63 de ani, din Ciolănești și un bărbat de peste 70 de ani, din comuna Gratia.
Femeia ar fi internată într-un spital din București după aflarea rezultatului. Aceasta locuia doar cu soțul care, ulterior, a intrat în izolare la domiciliu.
Bărbatul de 70 de ani era acasă, la Gratia, când a primit vestea. În cursul serii va fi transportat la un spital din Capitală. Numai că, este o problemă, pentru că omul are nevoie de dializă și nu sunt informații că ar exista o clinică cu spații special amenajate pentru persoanele infectate cu COVID-19. Drept urmare, persoana va fi transportată la un spital din București, poate chiar la Matei Balș, unde a fost dus și primul pacient de la centrul de dializă, infectat cu COVID-19.
Surse din apropierea bărbatului spun că acesta nu a mai făcut dializă de miercuri, de când a izbucnit scandalul la centrul din București.
Bărbatul locuiește cu soția, dar și cu familia fiului.
DSP Teleorman va demara anchete epidemiologice pentru a stabili persoanele cu care au intrat în contact cele două persoane. Și vor începe cu membrii familiei, cel mai probabil.
Un alt pacient care făcea dializă la centrul respectiv a decedat cu ceva timp în urmă, la Spitalul Matei Balș, dar centrul nu a luat nicio măsură și a lăsat să se infecteze și alte persoane, cel puțin așa reiese din ancheta DSP București. În urma celor constatate la fața locului, s-a aplicat o amendă de 30.000 de lei și s-a suspendat activitatea până la remedierea deficienţelor constatate.
Concluziile inspectorilor sanitari:
– nu este asigurată o distanță minimă corespunzătoare în spațiul de așteptare/recepție pentru pacienți
– personalul nu poartă echipament complet
– nu se respectă procedurile și protocoalele de lucru privind curățenia și dezinfecția
– triajul pacienților se face în recepție/așteptare
– nu a fost efectuată dezinfecția terminală după ce s-a știut de primul pacient confirmat