Sectorul farmaceutic se confruntă cu un deficit de personal de specialitate, în Teleorman și în alte 15 județe, anunță Colegiul Farmaciștilor din România. Numărul farmaciștilor avizați pentru liberă practică în anul 2023 este în scădere cu 6,8% față de anul trecut.
Deși media pe țară este de un farmacist la 1.044 de locuitori și se încadrează în media Uniunii Europene (1 farmacist la 1.228 locuitori în 2019, conform Eurostat), în Teleorman media este de un farmacist la peste 2.000 locuitori.
Situația pe județe se prezintă astfel:
- 1 farmacist la mai puțin de 700 locuitori: București, Cluj, Constanța, Iași, Mureș, Timiș;
- 1 farmacist la 700-1.000 locuitori: Arad, Bihor, Brașov, Dolj, Sibiu;
- 1 farmacist la 1.000-1.500 locuitori: Alba, Argeș, Brăila, Gorj, Galați, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Neamț, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Tulcea, Vâlcea;
- 1 farmacist la 1.500-2.000 locuitori: Bacău, Bistrița-Năsăud, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Prahova, Vrancea;
- 1 farmacist la peste 2.000 locuitori: Botoșani, Călărași, Vaslui, Teleorman.
”Scăderea numărului de farmaciști disponibili pentru serviciile de asistență farmaceutică se manifestă de câțiva ani, devenind mai evidentă în ultimele 12-18 luni. Cifrele confirmă realitatea: atractivitatea acestei profesii pentru generațiile tinere este în scădere. Considerăm că este nevoie de o reglementare mai favorabilă condițiilor de exercitare a profesiei de farmacist, ca și de o recunoaștere mai largă a contribuției pe care farmaciștii o pot aduce la îngrijirea sănătății în România”, a declarat președintele Colegiului Farmaciștilor din România, Dumitru Lupuliasa.