Consilierii județeni au decis în unanimitate, în ședința de joi, acordarea unor stimulente salariale în cuantumul a două salarii minime brute pe ţară, pentru o perioadă de șase luni de la data angajării, pentru medicii care vor alege să-și desfășoare activitatea la Spitalul Județean de Urgență Alexandria, Spitalul de Pneumoftiziologie Roșiorii de Vede sau Spitalul de Psihiatrie Poroschia.
Stimulentul se va acorda pentru cel mult 10 medici nou angajați. Aceștia trebuie să semneze un angajament conform căruia vor desfășura activitatea timp de trei ani. Dacă renunță la post înainte de acest termen, vor fi obligați să restituie sumele încasate, potrivit proiectului de hotărâre inițiat de Adrian Gâdea, președintele CJ Teleorman.
Măsura a fost luată pentru a atrage medici la cele trei spitale care înregistrează deficit de personal, de o lungă perioadă de timp.
Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria sunt neocupate 20 de posturi de medici specialişti:
– Secţia UPU-SMURD – 5 posturi medici (secţie cu 2 linii de gardă unde sunt normate 10 posturi şi ocupate 5 posturi, iar pentru asigurarea celor 2 linii de gardă spitalul este nevoit să completeze cu medici de alte specialităţi compatibile cu specialitatea medicină de urgenţă sau cu medici din afara unităţii sanitare);
– Secţia Anestezie și terapie intensivă – 9 posturi de medici (normate 10 posturi, ocupate 4 posturi, iar din aceste 4 posturi, 3 posturi sunt ocupate de medici specialişti peste vârsta de pensionare, care din motive de sănătate nu pot face gărzi, spitalul fiind obligat să asigure gărzile cu medici din afara unităţii sanitare);
– Secţia boli infecțioase – 3 posturi medici (normate 4 posturi de medici din care 2 ocupate, iar din cele 2 ocupate, 1 post este ocupat de un 1 medic specialist peste vârsta de pensionare);
– Laboratorul de Radiologie și imagistică medicală – 3 posturi de medici (normate 7 posturi din care sunt ocupate 4 posturi, ceea ce face ca activitatea de gardă să se desfăşoare cu dificulate, având în vedere contextul actual de pandemie când solicitările la nivelul laboratorului sunt foarte multe).
De asemenea, Spitalul de Psihiatrie Poroschia are un deficit de 4 medici specialişti: specialitatea psihiatrie – 2 posturi; specialitatea epidemiologie – 1 post; specialitatea medicină de laborator – 1 post.