Rata șomajului din România a cunoscut variații de-a lungul timpului, însă procentul cel mai mare al acesteia se înregistrează în mediul rural, inclusiv în Județul Teleorman. În ceea ce privește structura șomajului, persoanele fără studii și cele care au ca nivel maxim de educație școala generală, constituie ponderea cea mai mare a ratei de șomaj. Următoarea categorie de persoane ce sunt șomeri o reprezintă persoanele care au finalizat doar ciclul primar de învățământ.
Adesea, șomajul este în strânsă legătură cu o problemă des întâlnită în țara noastră: abandonul școlar sau părăsirea timpurie a unei forme de educație formală. Acest fenomen reprezintă o provocare actuală în sistemul educațional din România, fiind însoțit în mod inevitabil, de efectele pe care abandonul școlar le are asupra copiilor și tinerilor. Abandonul școlar conduce la consecințe pe termen lung. Șomajul, munca la negru, marginalizarea, ba chiar și apariția delictelor uneori, se numără printre efectele nefaste cauzate de abandonul școlar.
Șomajul în Teleorman – consecințe pe termen lung
Conform Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Teleorman (AJOFM Teleorman), la sfârșitul lunii ianuarie în acest an, rata șomajului era de 6,31 %, mai mare cu 0,12 % față de rata șomajului din luna precedentă și cu 0,29 % mai mică față de aceeași perioadă a anului anterior.
Șomajul reprezintă imposibilitatea unui om de a produce bunuri economice, iar o consecință a șomajului o reprezintă degradarea muncii. Totodată, prin șomaj se pierde o bună parte din producția potențială a societății.
O altă consecință a șomajului o constituie alocarea indemnizației de șomaj. Astfel, prin oferirea acestei indemnizații, are loc o diminuare a veniturilor celor care sunt activi în câmpul muncii. Această diminuare apare ca urmare a repartizării indemnizației de șomaj, din veniturile societății, fapt ce afectează și economia regională. Șomerii determină o scădere importantă a consumului de bunuri economice, iar acest lucru se va resimți în economia României și implicit local, în economia județului Teleorman.
Cauzele abandonului școlar din județul Teleorman
Abandonul școlar este, așa cum am menționat la începutul articolului, în strânsă corelație cu șomajul. De cele mai multe ori, abandonul școlar conduce inevitabil la apariția fenomenului de șomaj. Educația deficitară a părinților, ba chiar încurajarea tinerilor să renunțe la studii, sunt factori ce conduc deseori la apariția abandonului școlar.
La fel, lipsurile financiare determină abandonul școlar, tinerii alegând să renunțe timpuriu la studii în favoarea câștigării existenței, prin diferite munci „la negru” sau în gospodărie.
În județul Teleorman, există multe astfel de situații triste în care părinții își trimit copiii la muncă și nu la școală. De cele mai multe ori această muncă se face pe sume de bani foarte mici sau doar pe alimente. Apare, așadar, fenomenul de exploatare infantilă, întrucât în loc să își continue studiile, tinerii sunt nevoiți sau siliți să lucreze ilegal.
Oportunități pentru tinerii din mediile defavorizate din județul Teleorman
Proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață” își propune să ofere pentru 410 tineri, ce locuiesc pe raza județului Teleorman, șansa la o viață mai bună, prin acțiuni educaționale și calificare profesională. Astfel, tinerii care nu au un job și nici calificare (tinerii NEETs) au acum ocazia de a reveni la școală, de a beneficia de continuarea studiilor și în continuare de a se angaja pe un post corespunzător cu pregătirea lor profesională.
Proiectul inițiat de Institutul Pentru Politici Sociale în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Teleorman vizează tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani ce au fost nevoiți să abandoneze studiile de timpuriu din diverse cauze.
În cadrul proiectului amintit, tinerii NEETs vor avea parte de consiliere, dar și de îndrumare în carieră. De asemenea, tinerii vor putea să participe la diferite cursuri de calificare pentru ca la final să primească o diplomă de calificare într-un anumit domeniu ce se potrivește cu aptitudinile lor.
Nu doar tinerii care au renunțat la studii vor avea parte de sprijin, dar și cei care nu au fost deloc la școală. Aceștia vor fi ajutați să-și dea seama ce meserie ar putea practică, ținându-se cont în primul rând și de ceea ce își doresc. Prin intermediul proiectului, tinerii vor avea posibilitatea de a-și dezvolta și de a-și îmbunătăți potențialul, vor fi ajutați și consiliați în vederea dobândirii abilităților necesare pentru a putea avea un loc de muncă în condiții decente.
Proiectul își propune să reducă numărul șomerilor din Județul Teleorman, atingând astfel mai multe probleme sensibile ale tinerilor NEETs care se confruntă cu marginalizarea, cu lipsuri financiare, cu încrederea în forțele proprii, cu puțină susținere din partea familiei și incertitudinea zilei de mâine.
Toate lucrurile la care au acces participând la acest proiect, vor avea rolul de a schimba în bine situația financiară precară a acestor tineri, dar totodată îi vor ajuta să își obțină independența de care au nevoie pentru a deveni adulți și cetățeni responsabili.
„Proiectul RE-START. Noi oportunități pentru viață” este inspirat din modelul serviciului de probațiune francez și oferă inclusiv posibilitatea demarării unei afaceri proprii de către tinerii NEETs cu înclinații antreprenoriale.
Pentru înscriere în proiect sau contact Institutul Pentru Politici Sociale accesați https://politicisociale.ro/re-start-noi-oportunitati-pentru-viata/
„Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.”