Compania Județeană Apa Serv SA majorează tarifele pentru apa
potabilă și canalizare cu circa 50 de bani pentru fiecare metru cub (mc). Scumpirea
va fi aplicată începând cu 1 noiembrie.
Astfel, pentru populație, tariful pentru apă potabilă va crește de la 4,25
lei/mc, la 4,73 de lei/mc, iar pentru serviciul de canalizare, de la 2,32
lei/mc, la 2,83 lei/mc. Prin urmare, cei care beneficiază de ambele servicii vor plăti 7,56 lei/mc (apă+canal), mai mult cu 1 leu față de cât
au plătit anterior.
Creșterea de circa 16 procente va influența bugetul fiecărei familii. Astfel, dacă o familie consumă în medie, 7 mc lunar şi a plătit până acum circa 46 de lei pe lună, după aplicarea scumpirii va plăti 53 de lei.
Agenții economici vor plăti, pentru ambele servicii, 7,88 lei/mc. În momentul de față, tariful este de 6,83 lei/mc.
Solicitarea are nevoie de acordului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Teleormanul, asociație care reunește toate comunitățile locale deservite de Apa Serv, inclusiv Consiliul Județean Teleorman.
Apa Serv a primit avizul ANRSC din data de 24 iunie, iar în ultimele săptămâni, consiliile locale ale orașelor și comunelor în care operează și-au mandatat reprezentații să dea un vot favorabil scumpirii. Joi, într-o ședință extraordinară, și consiliul județean și-a mandatat reprezentantul în ADI să voteze pentru majorarea tarifelor.
Ciprian Gurban, directorul companiei Apa Serv SA, motivează că scumpirea apei și a canalizării a fost influențată de creșterea salariului minim pe economie, a cheltuielilor de mentenanță pentru investițiile făcute prin celebrele proiecte cu finanțare europeană, dar și în scopul elaborării unei strategii de tarifare necesară pentru accesarea unei noi finanțări din fonduri comunitare, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Este o strategie pe termen lung, până în 2048, care anunță un șir de alte majorări de tarife pe viitor.
”Strategia de tarifare constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructură realizate din fonduri publice și/sau nerambursabile”se arată în solicitarea adresată consiliilor locale și consiliului județean.
În concluzie, majorarea care urmează e doar încă una, dar nicidecum ultima.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Teleormanul” a fost înfiinţată în anul 2007 prin asocierea Consiliului Judeţean Teleorman și a Consiliilor Locale din Alexandria, Turnu Măgurele, Roşiorii de Vede, Zimnicea și Videle. Ulterior, s-au alăturat 24 de comune: Ciuperceni, Traian, Măgura, Năsturelu, Seaca, Nenciulești, Vitănești, Scrioaștea, Segarcea Vale, Lița, Drăgănești Vlașca, Izlaz, Țigănești, Orbeasca, Mavrodin, Măldăeni, Poroschia, Bogdana, Izvoarele, Olteni, Branceni, Blejești, Călinești.