Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Teleorman, anunța, joi-dimineață, că 63 de persoane de cetățenie română sunt izolate la domiciliu și se află sub supraveghere epidemiologică pasivă, pentru o perioadă de 14 zile, după ce s-au întors din străinătate, din zone afectate. Crește de le zi la zi numărul celor care se întorc din străinătate, din zone afectate, pentru care se impun astfel de măsuri. Dar încă nu sunt persoane în carantină instituționalizată, spre norocul tuturor, inclusiv al medicilor care ar trebui să intre în contact cu astfel de pacienți, pentru că nu au echipamentele speciale cu care să intervină. Nu sunt măști cu două sau trei straturi, nu sunt teste, nu sunt combinezoane.
În Teleorman sunt foarte puține costume complete, sunt foarte puține măști cu filtru, cele mai multe aflându-se la Spitalul Județean din Alexandria, dar nici acolo nu se stă prea bine.
DSP are doar 10 costume complete pe care le-a primit de la ISU. În caz de intervenție la cazuri depistate pozitiv, fiecare medic sau asistent are nevoie, pe o singură tură, de trei costume complete compuse din: combinezon care se închide ermetic, mască cu filtru de tip pfp2 și pfp3, vizieră/ochelari, cizme de cauciuc și mânuși lungi.
Viziera, ochelarii și cizmele se dezinfectează și se pot refolosi, dar costumul de protecție se folosește doar o dată, după care colectează ca deșeu septic rezultat din activitate medicală, fiind eliminate conform procedurilor în vigoare.
România are șase pacienți care au fost testați pozitiv pentru coronavirusul Covid-19, ultimele două cazuri fiind confirmate, miercuri, în decurs de o oră: un adolescent în vârstă de 16 ani din Timiș și un bărbat în vârstă de 71 de ani din Suceava. În prezent, sunt 35 de persoane în carantină instituționalizată, iar alte 10.771 sunt izolate la domiciliu.
Ministrul (re)propus al Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, miercuri, la audierile din comisiile parlamentare reunite, că în cursul săptămânii viitoare vor sosi în ţară 25 tone de dezinfectanţi, 300.000 perechi mănuşi de protecţie sterile, 4.500 de teste – baterii de teste, 3.000.000 de măşti şi 300.000 costume protecţie.
Dar ce înseamnă 300.000 costume protecţie? La o simplă împărțire pe cele 42 de județe, plus Bucureștiul, ar reveni aproape 7.000 pentru fiecare. Repartiția se va face, probabil, în funcție de numărul de spitale și de incidența cazurilor confirmate.
Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, atragea atenția că noul coronavirus se transmite foarte ușor, pe calea aerului. În urmă cu două săptămâni, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, spunea că în România sunt kituri de testare pentru 150 de pacienți, dar că sunt necesare măști și costume de protecție, care trebuie importate.