Printre schimbările intervenite odată cu decretarea stării de alertă se află și modificarea tarifelor pentru carantina instituționalizată plătite de stat pentru persoanele care se întorc în țară din așa numitele “zone roșii”.
”Legea s-a modificat și dacă se dădeau 230 lei de pat ocupat, în momentul de față legea prevede să se dea doar 230 de lei/cameră, indiferent de numărul de paturi”, a precizat Liviu Dumitrașcu, prefectul județului Teleorman, referindu-se la alocația de cazare.
Potrivit acestuia, în Teleorman au intrat în carantină instituționalizată circa 800 de persoane, în cele 9 centre înființate în județ.
În total, pentru fiecare persoană aflată în carantină instituționalizată s-au plătit 300 de lei/zi, din care 230 de lei/zi pentru cazare, servicii de curățenie, de spălătorie, precum și pentru produsele de igienă personală, lenjerie și prosoape. Alți 70 de lei/zi s-au alocat pentru hrană. De asemenea, fiecărei persoane i s-au asigurat două pijamale și două perechi de papuci.
În total, pentru 14 zile în carantină instituționalizată s-au cheltuit 4.200 de lei cu fiecare persoană.
“În prima fază, la începutul stării de urgență, a fost de competența prefecurii să găsească spațiile. Odată cu modificarea legii, după 28 februarie, acestea au intrat în competența UAT-urilor și a direcțiilor de sănătate publică. Au trebuit să încheie contracte și să se ocupe de tot ce înseamnă spațiu de carantinare, hrană, asigurarea materialelor de igienă, inclusiv a pijamalelor și papucilor care era obligatoriu să li se asigure. (…) Am avut spații cu infrastructura necesară pentru asigurarea hranei, având bucătării proprii, dar și spații în care hrana a fost asigurată de firme de catering cu care fiecare UAT a făcut contract”, a mai spus prefectul Liviu Dumitrașcu.
Hotel Vedea de la Roșiorii de Vede, Hotel Turris de la Turnu Măgurele și pensiunea deținută de Florică Mara în Alexandria, fac parte din categoria celor care au dispus de bucătării proprii și au încasat 300 de lei pe zi pentru fiecare persoană.
Celelalte spații de carantină înființate în cămine de elevi, care nu au avut posibilitatea pregătirii hranei, au încasat mai puțin cu 70 de lei pe zi, de persoană, banii mergând către restaurantele care au livrat hrana în sistem de catering.