Copiii cu vârsta
cuprinsă între 6 și 12 ani din toate școlile din municipiul Alexandria constituie
grup țintă pentru campania gratuită “Sigilarea molarului de 6 ani”, desfășurată
de Primăria Alexandria prin Centrul de Profilaxie Orodentară. Elevii vor fi
transportați gratuit de la unitățile de învățământ, fiind însoțiți de cadrele
didactice.
Centrul de Profilaxie Orodentară oferă servicii gratuite pentru toți
preșcolarii și elevii din Alexandria și funcționează cu trei medici
specialiști, un tehnician dentar și două asistente medicale. Este singurul
centru de profilaxie oro-dentară destinat exclusiv elevilor și preșcolarilor,
din țară.
Ideea înființării centrului aparține medicului stomatolog Ionel Andrei și a apărut după o perioadă de voluntariat în cabinetele medicale şcolare, în timpul căreia a descoperit probleme dentare în rândul majorității minorilor. Primăria și Consiliul Local au preluat ideea și au transpus-o în practică, asigurând fondurile din bugetul local.
Spațiul în care funcționează centrul este o centrală termică dezafectată. Clădirea a fost reamenjată corespuzător și dotată cu aparatura necesară noii destinații.
Campania “Sigilarea molarului de 6 ani” începe în data de 4 noiembrie și are ca scop evaluarea sănătății orodentare a elevilor, urmărindu-se creșterea nivelului de educație pentru sănătatea orodentară și implementarea unui comportament sanogen privind igiena orală la copii.
Cei patru molari de 6 ani reprezintă primii dinţi permanenţi care apar la copii în jurul acestei vârste şi au vulnerabilitate crescută la carie. Sigilarea molarului de 6 ani este o procedură rapidă, nedureroasă, uşor de aplicat, neinvazivă și foarte importantă în dezvoltarea și menținerea unei sănătăți orale corespunzătoare a danturii definitive.
Obiectivele campaniei sunt:
– evaluarea prevalenței afecțiunilor orale la copiii din grupul țintă;
– evaluarea cunoștințelor, comportamentelor și atitudinilor privind îngrijirile de sănătate orală la copii;
– evaluarea relației dintre starea de sănătate a copilului, metodele de igienizare și obiceiurile alimentare;
– determinarea necesarului de intervenții preventive și terapeutice la grupul de copii din categoria de vârstă examinată;
– optimizarea acțiunilor viitoare ale Centrului de Profilaxie Orodentară prin introducerea unor activități de educție sanitară și profilaxie adaptate nevoilor copiilor;
– rezolvarea problemelor constatate la molarul de 6 ani prin tratamente adecvate.
În cadrul etapelor proiectului se va face evaluarea tuturor copiilor din grupul țintă, reprogramarea pentru tratamente profilactice la copiii fără probleme constatate și reprogramarea pentru tratamente specifice la copiii care prezintă carii.
Toate activitățile efectuate la nivelul Centrului de Profilaxie Orodentară sunt gratuite și vor contribui la promovarea unui comportament și stil de viață sănătos și la creșterea nivelului de preocupare pentru sănătatea orală la copii și părinți.