Patronatele medicilor de familie din Teleorman au transmis un apel către Ministerul Sănătăţii prin care atrag atenția că activitatea de distribuţie a pastilelor de iod le-ar bloca activitatea medicală.
Medicii de familie solicită să se ia act de poziţia medicilor specialişti de medicină de familie cu privire la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu prin cabinetele acestora, fără consultarea prealabilă a reprezentanţilor medicilor de familie.
„Orice atribuţie administrativă aşa cum este şi cea recent anunţată, aduce medicii specialişti de medicină de familie în situaţia de a-şi vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienţilor înscrişi pe listele lor”, se arată în apelul transmis ministerului.
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat, recent, că medicii de familie se vor ocupa de distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu.
„La fel ca şi decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunţ ne determină să facem un apel de urgenţă pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăţi şi chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistenţă medicală primară (…) Toate aceste operaţiuni consumă din timpul acordat pacienţilor şi afectează grav calitatea actului medical, în aceste condiţii medicii de familie fiind nevoiţi să renunţe la vaccinarea în cabinete”, spun medicii.
Medicii de familie spun că „nu sunt furnizori de astfel de produse”, iar serviciile farmaceutice, aşa cum este şi distribuirea medicamentelor, aparţin exclusiv profesiei de farmacist.
„Facem apel pe această cale la decidenţii din sănătate pentru a respecta dreptul cetăţenilor la asistenţa medicală primară, fără ca medicina de familie să fie pusă în rolul distribuitorilor de medicamente pentru o perioadă de timp în care să se blocheze complet furnizarea de servicii medicale curative în cabinetele medicilor de familie”, se mai arată în apelul transmit către Ministerul Sănătăţii.
Apelul către minister a fost transmis și de patronatele medicilor de familie din Timiș, Bistrița-Năsăud, Iași, Galați, Vrancea, Vâlcea, Bihor și Sibiu.