Fântânele și Piatra sunt doar două dintre comunele teleormănene care și-au propus să creeze localnicilor condiții civilizate de trai. Iar pentru că apa curentă și canalizarea sunt condiții minime de civilizație, realizarea rețelelor respective s-a transformat din lux, în obligație. Costurile nu sunt mici, iar bugetele comunelor sunt sărace, dar asta nu înseamnă că nu sunt alternative de finanțare: fonduri europene sau guvernamentale. Mai trebuie doar să depui proiecte bine întocmite și vin și banii necesari. Așa spun primarii celor două comune, Ionel Pârvan (Fântânele) și Dănuț Cherea (Piatra), care au aplicat și au obținut fondurile necesare realizării rețelelor de canalizare.
Lucrările merg bine, în ritmul programat, sub supravegherea edililor dar și a autorităților județene. Așa se face că, destul de des, președintele Consililui Județean, Dănuț Cristescu, verifică stadiul și modul de realizare. La ultima vizită, în care a fost însoțit de deputatul Violeta Răduț, s-au analizat datele tehnice ale proiectelor, împreună cu primarii și constructorii.
Locuitorii comunei Fântânele sunt unii dintre cei mai fericiți teleormăneni, având în vedere că beneficiază de apă curentă încă din anul 1973. Cu canalizarea au avut, însă, mai puțin noroc. Dar problema este în curs de rezolvare, după ce, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), s-a obținut o finanțare de 6.014.896,34 lei pentru rețea de canalizare pe o lungime de 15 kilometri, trei stații de pompare și o stație de epurare. Pe întreaga lungime, se vor face 640 de racordări și 335 de cămine de vizitare.
În paralel, la Fântânele se implementează și proiectul “Modernizare iluminat public”. Potrivit primarului Ionel Pârvan, vor fi înlocuite toate becurile din localitate cu unele pe led, cu bani din fonduri europene, proiectul fiind implementat cu sprijin de la Grupul de Acțiune Locală (GAL) Dunărea de Sud. Valoarea proiectului de moderinzare a iluminatului public este de 224.088 mii lei.
La Piatra, rețeaua de apă este funcțională de mai mulți ani, dar în ce privește canalizarea, s-a reușit doar acoperirea unei suprafețe mici a comunei, la momentul respectiv. Oportunitatea continuării proiectului a venit, însă, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care s-a obținut o finanțare de 4.522.308 lei pentru extinderea rețelei de canalizare și apă menajeră pe o lungime de 19 kilometri. Durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni, însă executantul a promis președintelui Dănuț Cristescu și deputatului Violeta Răduț că dacă vremea va permite, acestea vor fi finalizate mai devreme.