Cu toate că la prima vedere pare că lucrurile devin din ce în ce mai performante și inovatoare în educația formală, inclusiv prin programele și politicile educaționale promovate la nivel național, România încă se confruntă cu o rată mare a abandonului școlar. În Uniunea Europeană, țara noastră ocupă locul al treilea în ceea ce privește problema abandonului școlar, iar statisticile publicate de INS arată că doar 36% dintre copiii ce locuiesc la sate frecventează școala. Județul Teleorman se află în grupul de regiuni unde rata de abandon școlar este foarte mare. Am stat de vorbă cu reprezentații Institutului pentru Politici Sociale pentru a afla mai multe detalii despre proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață!” ce urmează a fi implementat în Județul Teleorman, un proiect special pentru tinerii teleormăneni care au abandonat școala timpuriu.
Ce este și cu ce se ocupă Institutul pentru Politici Sociale?
Suntem o organizație non-profit care a luat ființă în anul 2007, o asociație non-guvernamentală și independentă. Principala noastră misiune este susținerea drepturilor societății civile române, într-un mod corect și coerent. Suntem permanent interesați de felul în care putem ajuta persoanele din grupurile defavorizate pentru a participa activ în societate și pentru a avea acces la resurse de orice natură.
Practic, prin activitatea desfășurată, finanțăm și cofinanțăm proiecte și programe care au ca scop reducerea numărului de persoane ce se află în risc de excluziune socială. Facem acest lucru prin parteneriate dezvoltate cu organizații neguvernamentale, instituții naționale și societatea civilă. De altfel, proiectul “RE-START. Noi oportunități pentru viață” este implementat în colaborare cu Institutul Școlar Județean Teleorman.
Apropo de „RE-START. Noi oportunități pentru viață”, ce își propune acest proiect?
În primul rând, trebuie să spunem că acesta este un proiect derulat la nivelul Județului Teleorman pentru tinerii din această regiune.
„RE-START. Noi oportunități pentru viață” este cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman și are în vedere creșterea numărului de tineri teleormăneni NEETs șomeri, care sunt înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO), au vârsta între 16 și 29 de ani și care se întorc în sistemul educațional în programe de tip a doua șansă.
Ceea ce își propune clar acest proiect este de a stimula integrarea pe piața muncii a tinerilor NEETs din Regiunea Sud-Muntenia, Județul Teleorman, printr-un pachet de măsuri inovative de reintegrare în sistemul de educație.
Care sunt avantajele acestui proiect și cine poate beneficia de el?
Beneficiarii proiectului sunt acești tineri NEETs, tineri fără studii (cele 8 clase obligatorii) și fără un loc de muncă. Practic orice tânăr cu vârsta între 16 și 29 de ani care locuiește pe raza Județului Teleorman, care nu lucrează în prezent și nici nu are o diplomă de studii sau de calificare, se poate înscrie în proiect. Vor fi acceptați în total 410 astfel de tineri din categoria NEETs.
Beneficiile sunt semnificative. Tinerii care se vor înscrie în proiect vor avea practic a doua șansă la un viitor mai bun. Știm foarte bine, și realitatea demonstrează acest lucru, că fără o diplomă de studii sau de calificare, este aproape imposibil să te poți angaja pe un post stabil. Acesta este și motivul pentru care atât de mulți tineri care au abandonat școala riscă să rămână la periferia societății, dacă nu sunt stimulați să participe la programe de reintegrare și să aibă o a doua șansă de a deveni mai valoroși pentru societatea în care trăiesc.
Iar dacă vorbim de beneficii concrete, tinerii teleormăneni care se vor înscrie și vor urma metodicile cuprinse în proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață” vor avea acces la consiliere, sprijin, servicii sociale și de mediere a muncii, pentru a se integra cât mai bine și rapid. Vor putea să revină pe băncile școlii și să reia cursurile din punctul în care le-au abandonat.
De asemenea, vor fi susținuți pentru a finaliza mai rapid cursurile de pregătire, dacă sunt implicați și responsabili. Vor avea posibilitatea de a veni la cursuri în mod flexibil fără să-și neglijeze responsabilitățile cotidiene, respectiv seara sau în weekend. După finalizarea studiilor, se vor putea pregăti pentru a dobândi o diplomă de calificare, iar cei care vor avea avânt antreprenorial, vor fi susținuți în direcția deschiderii unei afaceri proprii.
Prin urmare, „RE-START. Noi oportunități pentru viață” este un proiect complex și coerent, care urmărește tot parcursul tinerilor din momentul în care ajung la noi cu dorința de a se înscrie în proiect și până când ies pe piața muncii, având un loc de muncă stabil, în acord cu pregătirea lor.
Unde vă pot găsi sau cum pot proceda tinerii din Teleorman care vor să se înscrie în proiect?
Dacă se încadrează în condițiile menționate mai sus (au vârsta între 16 și 29 de ani, sunt șomeri și nu au finalizat cele 8 clase obligatorii din varii motive), tinerii care vor să se înscrie în proiect ne pot contacta la numărul de telefon 0723 890 028 sau pot accesa pagina oficială a proiectului https://politicisociale.ro/re-start-noi-oportunitati-pentru-viata.