Mormane de gunoaie zac într-o groapă ilegală de la marginea comunei Gălăteni din județul Teleorman. Autoritățile locale știu de existența ei și refuză să dea explicații în fața presei.
UPDATE:
Echipa de comisari din cadrul Comisariatului Județean Teleorman al Gărzii de Mediu s-a deplasat la Gălăteni. Au constatat că depozitul ilegal de deșeuri de la marginea localității se află pe domeniul public, așa că, întreaga responsabilitate aparține primăriei.
,,S-a constatat că pe o suprafață de circa 450 de metri pătrați, terenul prezenta urme de escavări, și, în același timp, depozitări necontrolate de deșeuri amestecate, de la pet-uri, materiale de construcții, vegetale, gunoi de grajd și altele. Din păcate, ne aflăm în fața unei situații care contravine OUG 92 2001, și mai concret considerăm că ne găsim în fața unei infracțiuni, astfel că faptele de îngropare a deșeurilor și eliminare a deșeurilor în spații neautorizate, constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani, sau amendă penală. În consecință, conform procedurilor, Comisariatului Județean Teleorman al Gărzii Naționale de Mediu a întocmit sesizarea penală pe care o va transmite autorităților competente pentru punerea în aplicare”, a spus comisarul-șef al Gărzii de Mediu Teleorman, Dana Banu.
Conducerea primăriei trebuie să comunice măsurile prin care vor face salubrizarea întregii suprafețe de teren, până la data de 15 iunie, iar procedurile trebuie să fie autorizate de comisarii de mediu.

Campania județeană de ecologizare „Teleorman, județ curat”, care ar fi trebuit să scoată la iveală și să rezolve astfel de situații, s-a încheiat pe 21 aprilie.
Când am mers să discutăm cu responsabilii din primărie, edilul Iuliana Ivana și viceprimarul Constantin Arapu ne așteptau în fața instituției. Fuseseră informați de prezența jurnaliștilor în comună.
“Dumneavoastră când ați ajuns aici, la noi în comună, prima dată trebuia să veniți aici (…) Știu deja că ați fost în zona respectivă, înainte să ajungeți la primărie”, a spus primărița. Însă a refuzat să explice situația, adăugând doar că “și în alte comune sunt gropi de gunoi”.

În urma documentării acestui material, imaginile au ajuns și la Garda de Mediu Teleorman. Șefa Comisariatului Județean, Dana Banu, s-a arătat uimită de dimensiunea gropii de gunoi și ne-a asigurat că va trimite echipe de control la fața locului.
Campania națională “Curățăm România” a debutat marți, 3 mai, și se încheie la finalul lunii. Așadar, autoritățile mai încă o șansă să desființeze astfel de gropi ilegale, deși nu dau atât de bine în pozele pe care le place să le afișeze pe Facebook. Trebuie doar să vrea să ajungă în localitățile sufocate de gunoaie.