Zeci de primării din Teleorman au rămas cu proiectele în aer și datorii la stat. Blocajul este generat de desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții (FDI), care a fost înființat la cererea lui Liviu Dragnea la începutul lunii mai 2019 și constituia un instrument rapid pentru demararea unor investiții locale. Schema de finanțare era perfectă pentru comunitățile unde primăria nu avea fonduri necesare să facă lucrări și atunci primea un avans de 15% de la stat pentru începerea proiectelor.
696 de proiecte locale din toată țara, care să primească avans pentru începerea lucrărilor, au fost aprobate de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, iar aproximativ 40 dintre ele au și primit banii. Însă, sumele trebuie rambursate.
Sunt 26 de primării din Teleorman care se află în faza de licitație, altele deja au contractat lucrări, dar sunt și primării care au demarat lucrările. Însă, fondurile au fost tăiate și nu mai pot continua investițiile, iar avansul va trebui să fie restituit. Alexandria, Roșiorii de Vede, Turnu Măgurele, Zimnicea, Ciolănești, Bragadiru, Stejaru, Gălăteni, Uda Clocociov, Siliștea Gumești, Botoroaga, Pietroșani, Plosca, Traian, Suhaia, Dracea, Crângeni, Rădoiești, Călmățuiu de Sus, Poroschia, Conțești, Blejești, Țigănești, Beciu, Sârbeni, Talpa, au depus proiecte pentru a primi finanțare sub formă de împrumut de la stat în vederea realizării unor obiective de interes local. Multe dintre ele au semnat contracte cu firme pentru executarea unor lucrări, dar nu mai au bani să plătească facturile și riscă să fie date în judecată.
Cu o documentație minimă și fără niciun avans din bugetul localității, comunele și orașele puteau să aplice pentru a primi finanțare sub formă de împrumut de la stat, care era acționar unic pe toată durata de funcționare a FSDI. Astfel, puteau atinge obiective de interes în plan local, de la rețele de electricitate, gaze, apă, până la drumuri sau unități de învățământ.
Guvernul ar vrea să evite posibilele litigii în instanță. Iar primăriile, fie ar trebui să se conformeze și să returneze banii primiți ca avans, de unde, de neunde, fie să aștepte ca firmele contractate pentru lucrări să-i dea în judecată, iar ei, la rândul lor să acționeze în instanță Guvernul. Ce se va întâmpla, este încă neclar. Neoficial, se vehiculează că FDI ar putea deveni PNDL 3 și că proiectele tăiate de la finanțare prin FDI ar putea avea prioritate la PNDL 3. Dar nu se știe când sau dacă va fi înființat PNDL 3.
În opinia lui Paul Stănescu, fost ministru al Dezvoltării în guvernarea PSD, primarii trebuie să dea în judecată Guvernul condus de Ludovic Orban, ca să-și recupereze sumele pe care le-au cheltuit pentru documentațiile necesare depunerii unor proiecte pe Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), pentru că nu se vor mai aloca fonduri pentru finalizarea lucrărilor începute pe acest program. Paul Stănescu a refuzat, însă, să spună dacă ar trebui să fie un proces colectiv intentat de primăriile păgubite sau fiecare să facă acțiune în instanță.
”E o strategie aici, nu vreau să v-o spun, dar eu îi sfătuiesc pe colegii noștri primari, să dea în judecată Guvernul României. Pentru că e Ordonanța 1, prin care, practic se desființează FDI. Ei spun că l-au transferat la Ministerul Lucrărilor Publice. E o minciună, l-au desființat, pur și simplu. Fiindcă sunt obligați să plătească facturile pentru lucrările care s-au făcut, pentru că s-au făcut niște lucrări, apoi vor închide programul Asta e viziunea lor. Eu cred că în instanță primarii vor câștiga pentru că cheltuielile sunt foarte mari. Au făcut studii de fezabilitate, au făcut licitații, au încheiat contracte. În câteva sute de localități din țară s-a întâmplat lucrul acesta și sunt primării PSD și primării PNL și primării de la alte partide, deci nu e vorba numai de primari PSD”, a declarat Paul Stănescu, la conferința de presă de la Alexandria, organizată la finalul Conferinței extraordinare a PSD Teleorman.