Coniacul se potriveşte bine cu o varietate de feluri de mâncare – de la supe la deserturi. Poate fi consumat că digestiv, după masă sau cafea, sau sorbit încet cu un trabuc cubanez aromat. Alegerea combinaţiei potrivite depinde de caracterul coniacului în sine, precum şi de structură cărnurilor, brânzeturilor sau a altor feluri de mâncare cu care este servit. Dacă coniacul este folosit ca aperitiv, atunci se bea de obicei pur, nediluat sau cu o picătură de apă – acest lucru îi permite să-şi dezvăluie notele caracteristice de condimente, flori sau fructe în gust. În toate celelalte cazuri, combinaţia gastronomică este determinată în primul rând de vârsta băuturii.
Coniac – Clasificare
Coniacul este clasificate în funcţie de vârsta:
- Vârsta celor mai tinere băuturi spirtoase din coniacurile din clasa VS (foarte specială) este de 2 ani.
- VSOP (Very Special Old Pale) – 4 ani.
- Napoleon – 6 ani.
- XO (Extra Old) – 10 ani.
Cu cât conicul se maturează mai mult în butoaie de stejar, cu atât gustul sau devine mai bogat. În buchet apar note de fructe uscate, nuci, condimente, roşu şi lemn de santal. Coniacurile tinere au un gust uşor şi, prin urmare, sunt cele mai potrivite pentru mâncăruri uşoare: brânzeturi tari, stridii, caviar. Tipurile de coniac mai matur sunt ideale cu ciocolată, carne de pasăre şi mâncăruri de vânat, ciuperci.
Cu ce să bei coniac?
Coniacul învechit, matur se consuma curat, mai ales când vine vorba de degustare. Pentru a curăţa papilele gustative, coniacul se serveşte cu apă. Într-un cadru normal, coniacul poate fi combinat cu alte băuturi.
Cafea. Coniacul şi cafeaua sunt o asociere clasică. În mod ideal, cafeaua ar trebui să fie neagră, tare, fără zahăr. Dulceaţa băuturii nu va întrerupe gustul coniacului de struguri, ci doar îl va sublinia.
Ceai. O combinaţie ceva mai puţin populară pentru cei cărora le place ceaiul în loc de cafea. Se recomandă să se servească în acelaşi mod – tare şi fără zahăr. La soiurile mai tinere – poate fi fructat, iar la cele mature – negru.
Suc. Sucurile sunt rareori servite cu coniac matur, dar conicul tânăr este adesea combinat în cocktail-uri cu sucuri de portocale, mere, cireşe şi alte sucuri, iar la petreceri se beau suc imediat după coniac.
Cola. Deşi băuturile carbogazoase sunt mai mult asociate cu whisky-ul decât cu conicul, în ultimii ani chiar şi marile case franceze au început să promoveze asocierea îndrăzneaţă a coniacurilor VS şi VSOP cu Coca-Cola. Băuturile se beau separat, iar din ele se fac şi cocktailuri.
Perechea ideală pentru un coniac tânăr sunt brânzeturile moi şi semitari, inclusiv Edam, Gorgonzola şi Roquefort, Mascarpone sau cheesecake-urile. Dintre dulciuri se recomandă ciocolată albă şi alte deserturi cu un gust discret, delicat, care să nu întrerupă aroma băuturii.
O modalitate neobişnuită de a servi coniac VS este direct din congelator. Astfel, conţinutul de alcool este netezit, apare dulceaţă în buchet, iar gustul devine mai rotunjit. Coniacul foarte răcit este bine de combinat cu brânză Emmental şi Roquefort, cu alte brânzeturi elveţiene uşor aromate, cum ar fi Gruyère, precum şi cu brânză Brie şi de capră. De asemenea, se potriveşte bine cu fructe de mare, cum ar fi homarul.