Proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață!” se adresează tinerilor NEETs din județul Teleorman, cu vârste între 16 și 29 de ani, care nu au reușit să finalizeze studiile și să se integreze pe piața muncii. Astfel, ei nu au deprins competențele necesare și sunt astăzi încadrați în rândul șomerilor. Acest lucru afectează nivelul de trai al tinerilor NEETs, dar și al forței de muncă din județul Teleorman. Sunt necesare anumite măsuri de motivare și susținere a acestor tineri pentru a-și relua studiile și pentru a face primii pași pe piața muncii.
Deși sunt mulți factori care au influențat decizia tinerilor de a renunța la studii, atât interni (ce țin de grupurile apropiate, precum familia), cat si externi (motive financiare sau culturale), prin acest program se urmărește găsirea celor mai potrivite soluții pentru fiecare categorie de tineri care își doresc o a doua șansă.
Care sunt obiectivele proiectului care se doresc a fi atinse de către Institutul pentru Politici Sociale?
După informarea corectă a tinerilor NEETs și identificarea acestora cu sprijinul AJOFM, ei vor fi consiliați în vederea determinării nevoilor fiecăruia, pentru a forma grupele necesare cu un număr de participanți per grupă cuprins între 12 și 20 de tineri cu nevoi și abilități similare. Vor urma programe de școlarizare și formare profesională prin învățarea unei meserii. Pe tot parcursul acestora, tinerii participanți vor beneficia de consiliere, motivare și susținere pentru a finaliza cu succes programul “A doua șansă”.
Principalul obiectiv al proiectului „RE-START. Noi oportunități pentru viață!” constă în reintegrarea în societate a tinerilor NEETs care nu au finalizate studiile obligatorii sau care nu au fost niciodată la școală. Indiferent de cauza care a stat la baza excluziunii sociale, prin identificarea motivelor de abandon și pe baza unei consilieri eficiente, acest obiectiv poate fi îndeplinit.
În afară de acest scop principal, proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață!” urmărește și alte obiective, precum:
–Scăderea ratei șomajului din județul Teleorman: o piață de muncă stabilă începe cu pregătirea temeinică a tinerilor și susținerea acestora în a face primii pași spre o meserie. Astfel, odată pregătiți pentru a intra pe piața muncii, se urmărește diminuarea ratei șomajului în rândul tinerilor din această zonă.
–Diminuarea abandonului școlar: primul pas spre o profesie și o societate dezvoltată o reprezintă educația. Se urmărește scăderea ratei de abandon școlar în rândul tinerilor și încurajarea acestora de a relua studiile pentru o șansă la un viitor mai bun.
–Forță de muncă aptă: deși județul Teleorman are potențial din punct de vedere al locurilor de muncă disponibile, tinerii care au abandonat școala sau nu au fost niciodată la școală nu pot ocupa posturile, din cauza lipsei de pregătire și implicare. Acest obiectiv este esențial în evaluarea succesului proiectului „RE-START. Noi oportunități pentru viață!”.
Cum îi ajută proiectul pe tinerii NEETs (resurse, finanțare, consiliere)?
Proiectul se bazează în primul rând pe o consiliere eficientă, informare corectă și ajutor financiar potrivit nevoilor fiecărei persoane înscrise în cadrul proiectului, deoarece principalii participanți la proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață!” sunt tineri cu vârste între 16 și 29 de ani care nu au beneficiat de finalizarea studiilor sau de o formare profesională. Tinerii vor avea acces la cursuri și vor avea posibilitatea de a reveni la școală, pentru a-și finaliza studiile, pentru a învăța o meserie și pentru a se integra mai ușor pe piața muncii.
Consilierea este un element cheie al întregului proiect și are atât un rol inițial (în identificarea corectă a candidaților și înțelegerea nevoilor fiecăruia), cât și importanță deosebită pe tot parcursul derulării proiectului. De asemenea, tinerii NEETs pot beneficia de consiliere și mai departe, după finalizarea studiilor, pentru îndrumare spre o meserie potrivită sau pentru deschiderea propriei afaceri.
Ce oportunități au tinerii după participarea la proiect?
Este foarte important să identificăm și oportunitățile tinerilor NEETs participanți la programul „A doua șansă” din cadrul proiectului „Re-START.Noi-oportunitati-pentru-viata!”.
Pe parcursul proiectului, tinerii vor deprinde abilități utile pentru facilitatea integrării în societate și pe piața muncii. Ei vor avea oportunitatea și consilierea necesară pentru a pune bazele unei afaceri și pentru a pune în practică ceea ce au învățat în cadrul etapei de formare profesională din cadrul programului “A doua șansă”. În plus, vor avea mai multă încredere în ei și motivarea necesară de a face primii pași pe piața muncii și de a-și găsi un loc de muncă potrivit meseriei învățate.
În cadrul proiectului, IPS va organiza de asemenea și întâlniri cu membrii mediului de afaceri din județul Teleorman pentru a determina nevoile pe piața muncii. După finalizarea programului, IPS va continua monitorizarea și suportul oferit în cadrul proiectului prin etapa de mediere a muncii, astfel încât fiecare participant să aibă rezultate în găsirea și obținerea unui loc de muncă.
În concluzie, proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață!” care se adresează tinerilor NEETs cu vârste între 16 și 29 de ani din județul Teleorman urmărește ca fiecare persoană înscrisă în cadrul proiectului să nu fie doar un simplu participant, ci să devină un bun membru al unei societăți mai stabile și mai solide.
Pentru a participa la proiect sau a afla mai multe detalii puteți suna la numărul +40 723 890 028 sau puteți trimite un mesaj pe adresa de email office@politicisociale.ro.