Deși Consiliul Județean Teleorman nu a luat o decizie în ce privește constituirea ca parte civilă în dosarul deschis de DNA pe numele fostului președinte, Liviu Dragnea, se încearcă anularea unei corecții financiare aplicate în urma unui control făcut de OLAF în 2016, pentru drumul județean 701 (limita – Dâmbovița Gratia – Poeni – Siliștea – Scurtu Mare – Slăvești – Ciolănești – Zâmbreasca – Dobrotești).
Spiritele s-au încins în ședința Consiliului Județean (CJ) Teleorman, după o lungă perioadă de amorțeală, atunci când s-a anunțat că trebuie achitată o cauțiune în valoare de 4.200 de lei pentru un proces în care se încearcă anularea unei corecții financiare de 21 de milioane de euro impusă de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), pe baza unui raport întocmit de OLAF, pentru deficiențe în derularea unor fonduri europene pentru reabilitarea drumului județean 506.
“Discutăm despre o cauțiune de 1% pe care ne-o impune instanța de judecată. Până pe data de 6 decembrie trebuie să o achităm. După cum bine știți, pentru că, probabil și în perioada respectivă, mulți ați fost consilieri județeni, în 2012, pentru DJ 506 și DJ 701, s-au impus corecții finaciare de 25%. Consiliul Județean Teleorman a mers în instanță și a câștigat pe ambele corecții financiare, la Curtea de Apel. Ulterior, Ministerul Dezvoltării, respectiv cei de la Fonduri Europene, au făcut recurs și Consiliul Județean Teleorman a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Anul trecut, pe DJ 701, pe baza unui raport OLAF, s-au făcut verificări şi Ministerul Dezvoltării a impus, din nou, o corecție financiară, de data aceasta de 100% pentru aceleași elemente ca și în anul 2012, pe ambele drumuri județene. Consiliul Județean Teleorman a contestat, din nou, și decizia a fost anulată, fără să mai mergem la instanța de judecată, dar numai pentru DJ 701. În cazul DJ 506, de asemenea am contestat, dar nu ni s-a dat câștig de cauză, fiind obligați să mergem către instanța de judecată. Dar, trebuie să achităm această cauțiune de 1% până la data de 6 decembrie”, a argumentat Dănuț Cristescu, președintele CJ Teleorman, necesitatea adoptării unui amendament la proiectul de rectificare a bugetului.
Anunțul a declanșat multe reacții din partea opoziției PNL-PMP. Pe de o parte, consilierii aflați la primul mandat voiau să afle “de la sursă” amănunte care să-i ajute să înțeleagă situația, mai ales că subiectul este de interes național după ce DNA a anuțat că a început urmărirea penală față de fostul președinte al CJ, Liviu Dragnea, iar în rechizitoriu este menționată și reabilitarea DJ 701. Pe de altă parte, au fost comentarii și întrebări și de la cei care au mai multe legislaturi la activ, dar care par să nu-și amintească ce au votat și ce nu au întrebat la vremea respectivă.
După mai bine de o jumătate de oră de întrebări, observații și răspunsuri, s-a aprobat alocarea sumei aferente cauțiunii, cu majoritatea voturilor consilierilor PSD, dar cu o singură excepție: abținerea consilierului Sandu-Mircea Fulga, care a explicat, ulterior, că soția sa lucrează în cadrul Ministerului Dezvoltării, și ar fi fost în conflict de interese dacă ar fi votat. De reținut că, datorită faptului că în timpul dezbaterii, consilierii județeni Adrian Florescu (PMP) și Cătălin Vătafu (PNL), au propus punerea în dicuție, într-o întâlnire viitoare, a posibilității ca autoritatea publică județeană să se constituie parte civilă în dosarul instrumentat de DNA. Drept urmare, există posibilitatea convocării unei ședințe extraordinare pe această temă, sau s-ar putea regăsi pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna decembrie.
Reabilitarea DJ 701 a fost realizată de asocierea intre firmele Tel Drum și Euro Construct Trading 98, valoarea totală fiind de 118.783.998,68 lei, din care buget eligibil de 92.102.341,02 lei.
La data de 13 noiembrie 2017, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a început urmărirea penală față de președintele PSD, Liviu Dragnea, sub acuzația de constiture a unui grup infracțional organizat. Potrivit comunicatului DNA, „În legatură cu același proiect de reabilitare a drumului județean DJ 701, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, prin încalcărea dispozițiilor legale privind exercitarea funcției, a emis hotărâri de contractare a unui credit intern și dispoziții privind demararea procedurilor de achiziții publice și numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. Prin furnizarea de informații confidențiale și prin modificarea proiectului tehnic și depunerea acestuia în vederea avizării și obținerii finanțării, Liviu Nicolae Dragnea și Mugur Bățăuș, cu intenție, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA ăi implicit pentru membrii grupului infracțional organizat, și-au încălcat atribuțiile legale și au determinat membrii comisiei de întocmire a documentației pentru licitația lucrărilor de construcții ăi membrii comisiei de evaluare a ofertelor să încalce, fără vinovăție, dispozițiile OUG 34/2006 prin inserarea unor condiții restrictive și încălcarea principiului tratamentului egal, desemnând câștigător al licitației publice firma Tel Drum SA.