Update 28 decembrie 2022: Consiliul Județean Teleorman a adoptat la 28 decembrie 2022 proiectul de hotărâre privind exercitarea dreptului de preempțiune pentru cumpărarea casei lui Marin Preda.
09 decembrie 2022: Casa în care scriitorul Marin Preda și-a petrecut copilăria va fi scoasă la licitație, după ce asociația lui Marius Tucă a intrat în faliment. Anunțul a fost postat pe site-ul unei firme de lichidări imobiliare, din București. Prețul de pornire a licitației este de 29.600 de euro (fără TVA), respectiv, 35.224 de euro (cu TVA).
Dacă autoritățile nu fac nimic ca s-o salveze, cumpărătorul poate să facă orice, inclusiv să o radă de pe fața pământului.
Dosarul de lichidare a „Asociației Mișcarea de rezistență Marius Tucă” este pe rolul Tribunalului București și în data de 9 martie 2023 se va decide „metoda de valorificare” a casei.

Casa a fost cumpărată de “Asociaţia Mişcarea de rezistenţă Marius Tucă”, în 2014, de la o nepoată a scriitorului, pe 35.000 de lei. Tucă a promis că va înființa un muzeu dedicat scriitorului Marin Preda, dar a uitat repede. Opt ani mai târziu, imobilul ar putea fi vândut pentru acoperirea unei părți din datoriile pe care le-a acumulat asociația deținută de Marius Tucă la ANAF sau la UCMR-ADA, Asociatia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor.
La momentul vânzării, Primăria comunei Siliștea Gumești nu s-a arătat interesată s-o achiziționeze. S-au trezit mai târziu, când au văzut că e într-o continuă degradare și riscă să cadă. Marius Tucă le-a dat cu tifla și i-a lăsat doar să cosească iarba din curte.
Și Asociația „Marin Preda”, înființată de Dorel Petrescu, om al satului și împătimit admirator al marelui scriitor, a obținut doar promisiuni vagi de la Tucă. Dorel Petrescu administrează de mai mulți ani și Centrul Cultural „Marin Preda”, înființat în vechea școală în care, în anul 1930, era înscris în clasa I-îi, elevul Călărașu T. Marin, cel ce avea sa devină scriitorul de geniu, Marin Preda.
Este singurul loc amenajat în memoria și cinstirea celui mai celebru fiu al satului și “cel mai iubit dintre pământeni”. Sunt expuse ziarele în care au fost publicate primele proze, documente, fotografii, manuscrise, publicații periodice, scrisori, cărți, precum și obiecte care au aparținut scriitorului.
Asociatia Culturală „Marin Preda”, și-a pus în plan sa readucă imobilul la starea inițială si s-o transforme in muzeu, ca principal obiectiv turistic al satului Silistea-Gumești. Nu s-au adunat, însă, banii necesari.
Sătui de promisiunile autorităților și de amânări, Dorel Petrescu împreună cu ceilalți doi fondatori ai asociației, pictorii George Costea și Adonis Ghițulescu, dar și cu o mână de oameni inimoși, și-au suflecat mânecile, și-au dat jos încălțările și au început să calce pământul, să repare zidurile și să întărească fundația, în vara anului 2018.
Căzuseră la învoială cu Tucă. Acesta le-a permis să intre în curte și în casă și să facă reparațiile. Le-a dat și ceva bani și au mai primit câteva sponsorizări de la oameni de bine.
La data de 5 august 2022, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea scriitorului Marin Preda, cel care a făcut celebru satul în care s-a născut.