Peste 300.000 de sancțiuni au fost aplicate, la nivel național, până acum, de la începutul perioadei de stare de urgență, persoanelor care au încălcat restricțiile, iar valoarea amenzilor este de peste 120 de milioane de euro.
O asociație profesională a grefierilor estimează că 80% din aceste amenzi ar putea fi contestate, ceea ce ar însemna până la 100.000 de procese pe rolul instanțelor.
Câteva mii de procese au fost demarate în țară, până la acest moment, pentru care încă nu au fost stabilite termene de judecată, întrucât contestarea amenzilor nu intră în categoria proceselor care se judecă pe perioada stării de urgență.
Amenzile pot fi achitate în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.
Persoanele care dovedesc că nu au posibilitatea financiară de a achita amenzile și nu au bunuri care să fie executate silit pentru ca statul să recupereze banii ar putea ajunge să lucreze în folosul comunității.
În această situație, instituția care a emis amenda se va adresa instanței și va cere schimbarea sancțiunii într-una privind munca în folosul comunității.