Alegerile locale din 2020 se desfăşoară duminică, 27 septembrie, între orele 7.00 şi 21.00.
Reguli în secțiile de votare în contextul epidemiei de Covid-19:
- Purtarea măștii în secția de votare este obligatorie.
- Va fi asigurat, prin grija primarilor, personal tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare.
- Dezinfectarea mâinilor la intrarea în secția de vot și la ieșire este obligatorie. Soluțiile dezinfectante vor fi asigurate de către primării
- Alegătorul va fi instruit să poziționeze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care își va dezinfecta mâinile sau va schimba mănușile.
- În vederea identificării, alegătorul va îndepărta pentru scurt timp masca, la o distanță de minimum 1,5 m față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare.
- Alegătorul se va îndrepta către membrul biroului electoral al secției de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală și va poziționa actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, pe masă, astfel încât atingerea acesteia de către membrii biroului electoral al secției de votare să nu fie necesară.
- Buletinele de vot, ştampila cu mențiunea „VOTAT” şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.
Vor fi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru preşedintele consiliului judeţean.
După aplicarea ştampilei de vot, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară. Cele patru buletine de vot astfel îndoite se introduc în urne. Potrivit AEP, îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
- După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.
Hotărârea care prevede regulile pentru desfășurarea alegerilor AICI .