Polițiștii confirmă acuzațiile de mită electorală în comuna Crevenicu.
Potrivit IPJ Teleorman, „polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Videle au fost sesizați de către un tânăr de 18 ani din comună despre faptul că i-au fost oferiți 500 de lei în scop electoral. ”
Acuzat este chiar primarul în funcție, Adrian Constantin Iancu, care candidează din partea PNL pentru un nou mandat.
Informația a fost făcută publică de contracandidatul de la PSD, Dumitru Ilina, într-o conferință de presă, în ultima zi de campanie electorală.
„Aseară, la orele 23:00 (n.r. 24.09.2020), un cetățean ne-a semnalat că mai mulți tineri au primit mită electorală de la Iancu Adrian Constantin, dânsul personal oferindu-le acești bani.
Am luat legătura cu persoanele respective, și-au dat acordul și am mers la Poliția orașului Videle, unde unul dintre acești cetățeni a declarat că a primit mită electorală 5 milioane de lei (n.r. 500 ron) de la primar pentru a-l vota în data de 27 septembrie.” , a declarat Dumitru Ilina.
Însă, până la o decizie definitivă a instanţei, acuzatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, astfel că acesta poate continua cursa electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie, chiar dacă este cercetat penal.
Adrian Constantin Iancu nu este la prima tentativă de corupere a alegătorilor. Un alt incident electoral grav a fost semnalat în 2016, când primarul, alături de viceprimarul localităţii, le-ar fi dat unor localnici bani ca să-l voteze.
Cei doi au mai fost implicaţi într-un scandal, tot în 2016, după ce au cerut medicului din localitate eliberarea unor adeverințe medicale pentru urnele mobile. Printre oamenii „cu probleme medicale”, se regăseau și trei persoane decedate.
Răspunsul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman la solicitarea echipei Cronica de Teleorman:
„La data de 24 septembrie a.c., în jurul orei 23:30, polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Videle au fost sesizați de către un tânăr de 18 ani din comuna Crevenicu despre faptul că i-au fost oferiți 500 de lei în scop electoral.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor, cercetările fiind continuate sub coordonarea parchetului, în vederea stabilirii întregii situații de fapt. ”
Potrivit Codului Penal, articolul 386: “Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.”