Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate, inclusiv cei izolați/ carantinați în contextul pandemiei de COVID-19, pot solicita urna specială (mobilă) de la secția de votare de care ține locul în care se află în ziua alegerilor, printr-o cerere scrisă (descarcă Cerere urna speciala) însoțită de documente justificative, potrivit Art. 91 din Legea 115/2015.
Din aceste documente trebuie să rezulte că persoana nu se poate deplasa până la secția de votare. Cererea trebuie depusă la secția de votare la care este arondat imobilul unde trebuie să se deplaseze urna specială. Oricine o poate depune. Alegătorul trebuie să aibă reședință în localitatea respectivă.
Atenție! cererea se depune la secția de votare pe 26 septembrie între orele 18.00 și 20.00.
Dacă alegătorul se îmbolnăvește după acest termen, cererea se depune pe 27 septembrie, cât mai devreme.
Președintele secției de votare verifică documentele depuse și dacă cererea nu este justificată, ea poate fi refuzată.
Pentru cei internați în spital, se află într-un cămin de bătrâni etc., în cazul în care peste 200 persoane aflate într-o astfel de unitate solicită urna specială, depunerea cererilor trebuie să fie asigurată de conducerea unității respective.
In ziua alegerilor, o echipă formată din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se află alegătorul, cu urna specială și materialele necesare votării. Alegătorul trebuie să prezinte un act de identitate și să semneze lista electorală adusă, apoi primește buletinele de vot și ștampila. Fiecare secție de votare are o singură urnă specială, care trebuie să fie la ora 21:00 înapoi la secția de votare.
Mai multe detalii privind procedura de utilizare a urnei speciale, în Hotărârea BEC nr 81.