Guvernul României, prin Ministerul Educației și Cercetării, care s-a mișcat încet spre deloc la capitolul evoluție, flutură din nou idea de “șanse egale pentru toți elevii”, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului nr. 4.135/2020 privind aprobarea Instrucțiunii pentru crearea și/sau întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line.
Conform actului normativ, “părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul legal are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul și participarea preșcolarului/elevului la activitățile de învățare on-line organizate de unitatea de învățământ”. Doar știm cu toții că învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii, adică doar în teorie. Iar ceea ce Constituția României garantează în materie de drept la învăţătură, are în spate o mulțime de condiții ascunse.
E clar că sistemul nu a fost pregătit pentru o asemenea situație excepțională, odată ce prioritatea a reprezentat-o toaletele de mii de euro, de exemplu. Nimeni nu s-a gândit că lumea se va confrunta cu o pandemie, iar elevii, părinții și profesorii din România vor resimți din plin ce înseamnă lipsa resurselor electronice, lipsa internetului, lipsa unor platforme educaționale puse la punct.
Ne aflăm de nici-noi-nu-mai-știm-când în stadiu de plan, de „analiză”, de „vom lua măsuri”. Și, încă o dată, au fost abandonați elevii din familiile sărace. Dar Ordinul de ministru încearcă din nou să aburească acest capitol, iar pentru copiii din medii dezavantajate ”inspectoratele școlare și unitățile de învățământ, cu sprijinul autorităților locale și al altor parteneri educaționali, iau măsuri pentru asigurarea condițiilor necesare și a accesului la activități de învățare prin identificarea nevoilor și a soluțiilor de dotare cu echipamente informatice și conectare la internet”, potrivit articolului 15. Cine, când și cum, nu ne lămurește, însă, de reținut din acest ordin este că, potrivit articolului 12, ”elevul are obligația de a participa la activitățile de învățare on-line stabilite de unitatea de învățământ.”
Planurile Ministerului Educației nu se opresc aici. Articolul 15: “Unitățile de învățământ vor realiza planuri de recuperare și planuri remediale pentru elevii care, în perioada suspendării cursurilor, nu au putut participa, din motive obiective, la activitățile de învățare on-line. Acestea vor fi aplicate imediat dupa reluarea cursurilor.” În traducere liberă, educația copiilor din familii sărace e în categoria plan, analiză, vom lua măsuri, în continuare.
Din nou, ni se demonstrează cum, pentru copiii ce provin din familii fără posibilități materiale, statul, sistemul educațional din România, sunt incapabile să asigure dreptul la educație în situații normale, cu atât mai mult în situație de criză, din cauza limitelor și a lipsurilor.