Viața familiei Șerban din satul Vârtoapele de Jos s-a schimbat brusc, în noaptea în care agoniseala de o viață s-a făcut scrum într-un incendiu. Ironia amară este că, de câțiva ani buni, bunicul achita impozitul la primărie și făcea și asigurare pentru gospodărie. Dar, în 2019, nu a mai încheiat poliță de asigurare pentru locuință.
Flăcările au cuprins cu repeziciune casa în care locuiau cei doi bătrâni de 75 și 79 de ani, dar și cea în care sta fiul cu nora și cinci copii. De parcă n-ar fi fost de ajuns necazul, acum, băiatul lor, Nelu, zace pe un pat la Spitalul de Pneumoftiziologie din Roșiorii de Vede. Abia poate să respire, iar soția este lângă el, pentru că nu poate să-și ia singur o cană cu apă sau să meargă la baie. Se sufocă la orice efort.
Poate că boala s-a instalat de la fumul pe care l-a inhalat când a intrat de mai multe ori în flăcări ca să-și salveze copiii și părinții. Sau, poate că a răcit peste vară, când s-a apucat să-și ridice două camere în care să se poată adăposti toată familia, pe timp de iarnă. A săpat în vipia soarelui pentru fundație, apoi ca să facă umplutură, pentru că terenul e în pantă. Băieții au cărat pământul, fiecare după puterile lui. Trei sunt ai lui, cel mai mare are 20 de ani, mijlociul are 14 ani, iar cel de-al treilea are 10 ani.
Datorită mezinului, sunt cu toții în viață. Mai sensibil din fire, băiatului i s-a făcut rău de la noxele pe care ceilalți nu le-au simțit. A rugat-o pe mama să îl scoată afară, iar când s-a deschis ușa, au pășit în flăcările care ajunseseră în prag.
În casă mai erau doi nepoți, abandonați de tată, pe care îi crește împreună cu Gheorghița, soția lui. Mama copiilor și-a găsit serviciu în București și vine acasă la sfârșit de săpămână.
Nelu Șerban își dorește să se poată întoarce sănătos lângă ai lui, pentru că familia este în necaz. I-a prins iarna cu mai nimic. Cele două camere în care locuiesc nouă persoane, nu sunt finisate și nu au instalație electrică. Au făcut împrumut la bancă pentru tabla de pe acoperiș, au luat tâmplăria pe datorie de la o firmă din sat și, tot pe datorie, au cumpărat două sobe mobile, de teracotă. Dar datoriile trebuie să fie plătite. Și cât timp este bolnav, are nevoie de tratament și de alimentație corespunzătoare. Banii pe concediul medical se vor duce aici. Iar Gheorghița, pentru că îl însoțește la spital, a rămas fără cei 600 de lei pe care îi primea pentru că îngrijea o bătrână. Plângând, femeia vorbește cu recunoștință despre cel care le-a dăruit cimentul pentru fundație sau despre tânărul care i-a îmbrăcat unul dintre băieți, din cap până în picioare. Le este recunoscătoare și celor care i-au dat veselă, profesoarei din sat care le-a adus un pat, celor care le-au dat o canapea, vecinei care le-a împrumutat un aragaz, și multor altora din sat care i-au ajutat cu alimente. Au mai primit și două saltele pe care le-au așezat pe paturi improvizate din paleții de la blocurile de BCA.
Mulți săteni au sărit în sprijinul familiei Șerban și au ajutat cu ce au putut. Numai de la Primăria comunei, oamenii spun că n-a venit niciun sprijin. Nici măcar când au solicitat buldoescavatorul ca să sape mai repede. Nelu Șerban crede că primarul Ilie Boboc nu l-a ajutat pentru că au simpatii politice diferite.
O altă surpriză neplăcută au avut atunci când a trebuit să-și refacă actele de identitate care arseseră în incendiu. Unul dintre membrii familiei fusese șters din evidența Primăriei Vârtoape, ca și când ar fi murit. Așa că, secretarul i-a emis un certificat fără CNP. La scurt timp, persoana și-a recuperat codul numeric personal, de pe listele electorale.
Pe lângă problemele grave de sănătate cu care se confruntă Nelu Șerban, familia sa mai are o frică: contorul de curent electric a rămas prins cu o sârmă într-un salcâm, din noaptea incendiului. A plouat peste el și l-a bătut vântul, toată vara. Acum, vin zăpezile și viscolul.
La aparatul cu pricina este conectată o priză din care pornesc fire la capătul cărora sunt două becuri care luminează cele două încăperi. Măcar nu pot fi acuzați că fură electricitate! Plătesc facturile în fiecare lună, iar cei de la CEZ au fost informați de situație. De altfel, oamenii au depus cerere la sediul CEZ din Alexandria pentru realizarea instalației electrice la noua construcție. Au fost redirecționați către primăria comunei ca să li se întocmească schița de amplasament.
Odată obținut și acest document, așteaptă cu nerăbdare echipa furnizorului de electricitate.
Îi înspăimântă gândul că se poate întoarce coșmarul prin care au trecut.