Trecand de la categoria mai larga de aparatura de laborator stomatologic trecem spre partea de tenica dentara.
Printre cele mai importante ustentile de laborator se numara amprenta dentara si scanerul de tehnica dentara. Sa vedem in continuare ce este amprenta dentara si ce este un scanner dentar. Ne vom ajuta in aceasta expeditie de informatiile regasite in magazinul online de tehnica dentara Helios dental.
Despre amprenta dentara
Amprenta dentara este o modalitate eficienta de a identifica forma dintilor si a maxilarului, o operatiune necesara in special atunci cand lucrarile de la nivelul cavitatii bucale sunt delicate.
Tehnicile amprentei dentare sunt numeroase. In continuare o sa iti vorbim despre cateva dintre acestea. Asadar, te invitam sa ramai alaturi de noi.
Tehnici de amprentare
De la inceput s-au testat numeroase tehnici si implicit materiale, incepand cu amprenta cu inelul de cupru, continuand cu materialul thermoplastic si sfarsindu-se pana la ora actuala cu amprenta digitala. In ciuda faptului ca au aparut diversi siliconi si polieteri, pana in prezent cea mai eficienta si mai buna amprentare este cea digitala.
La ce ne ajuta amprenta?
Ei bine, prin intermediul amprentelor, atat medicii, cat si tehnicienii dentari, dar si medicii care apartin medicinei legale, pot realiza din diverse materiale forma dintilor, a maxilarului, dar si cel mai important raportul dintre acestea. De asemenea, se pot face deopotriva si analize, sau masuratori, necesare pentru lucrarile dentare sau pentru aparatele ortodentice. In medicina legala in acest fel se poate identifica identitatea persoanelor.
In acest articol vom vorbi si despre scanarea intra-orala.
Despre scanarea intra-orala putem spune ca este o metode eficienta de inregistrare utilizata mai cu seama in tehnica triagulatiei, care reuseste sa faca aproximativ 3000 de poze / secunda in care este ilustrata cu exactitate forma dintilor si a maxilarului cu acuratete maxima. Tot aici pot fi identificate si eventualele probleme de la nivelul dintilor.
Tehnicile de scanare
Si tehicile de scanare sunt numeroase, inrucat de-a lungul timpului au fost testate foarte multe tehnici, insa in timp s-a dovedit ca cea mai eficienta este scanarea intra-orala.
Beneficii si utilitate
Beneficiile scanarii intra-orale sunt numeroase atat pentru medicul stomatolog, cat si pentru pacient. Sa vedem care sunt beneficiile aferente pentru fiecare in parte.
Pentru medicul stomatolog, o scanare intra-orala ajuta la:
- acuratete inalta, ceea ce se traduce printr-o adaptare buna a dispozitivelor;
- amprentare rapida;
- inregistrarea automata a culorii;
- timp redus de lucru;
- verificarea si controlul imediat al slefuirii;
Pentru pacient beneficiile sunt urmatoarele:
- costuri reduse pentru pacient;
- amprentare rapida care nu produce discomfort;
- calitate superioara a dispozitivelor protetice;
- numar redus de sedinte la dentist;
- reducerea la minim a indepartarii tesuturilor dentare in timpul unei slefuiri;
- costuri reduse datorita vizitelor mai putine, lipsa consumabilelor in timpul amprentarii si eficientizarea producerii dispozitivelor protetice prin tehnicile digitale.
Cei care au testat ambele tehnici au putut sesiza o diferenta majora, intrucat tehnicile clasice pot fi deranjante in adevaratul sens al cuvantului. Printre cele mai mari probleme sunt: incomoditate si senzatia ca te sufoci.
Tehnica digitala si-a dovedit eficienta pentru ca:
- scaneaza dintii in doar cateva minute
- ofera posibilitatea de a arata pacientului o imagine 3D a dintilor pe un ecran imediat dupa ce a fost facuta amprentarea
- are un rezultat final mai bun si potrivit.
- comoditatea pacientului.
Nu incheiem aceasta mica descriere fara sa atingem un punct mai rar discutat, dar cat se poate de important: cat de mult conteaza ca pe langa un scanner de calitate, sa poti prezenta pacientilor faptul ca utilizezi corespunzator si un Kit dezinfectie scanner!