Parcul auto al ISU Teleorman ca și autovehiculele consiliului județean au rămas fără mentenanță pentru că niciun operator economic nu s-a înscris la cele trei licitații organizate până în prezent. Contractele au expirat, iar autovehiculele celor două instituții au rămas descoperite.
“Lansez în direct, în emisiunea dumneavoastră, un apel către toți operatorii economici din județ care dețin service auto să se înscrie la licitația publică”, a spus președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu, la emisiunea “În centrul atenției”, la Media Sud.
“Avem probleme cu privire la autovehiculele instituției și ale ISU. Niciun sevice auto nu s-a prezentat la licitație, nici din județ, nici din afara județului, deși s-a organizat procedura de trei ori până acum. Este vorba, în primul rând, de autovehiculele ISU, care au nevoie, începând de la schimbul de ulei, până la diverse reparații. În ce privește autovehiculele consiliului județean, nu avem un parc foarte mare, dar e nevoie de reparații și la cele care sunt. Dar nu sunt firme care să participe la licitație”, a declarat Dănuț Cristescu.
Neparticiparea firmelor la licitațiile publice organizate de Consiliul Județen Teleorman tinde să se transforme într-o mare problemă pentru adinistrația județeană și pune în pericol realizarea unor obiective de interes public finanțate din bugetul instituției, din fonduri guvernamentale sau europene. Potrivit președintelui consiliului județean, s-au întâmpinat probleme la licitațiile organizate pentru lucrări de plombări, covoare asfaltice și alte lucrări de întreținere pentru drumurile județen. Dar sunt probleme și în ce privește lucrările de proiectare, firmele de specialitate fiind angrenate în proiectele cu finanțare prin programe guvernamentale sau europene.
“Am fost la un pas să pierdem proiectul pentru Extindere și dotare UPU din cauza faptului că nu se prezenta la licitație nici un proiectant. Abia a treia oară s-a prezentat un proiectant la licitație și am putut depune acest proiect. Am câștigat finanțarea și unitatea de implementare lucrează, în acest moment, la caietul de sarcini. Finanțarea se face din fonduri europene.
Sunt foarte puține firme de proiectare, în acest moment, la nivelul județului, și nu numai. Proiectații sunt foarte ocupați pentru că s-au întocmit proiecte pe PNDL, pe POR, pe INTEREG- România-Bulgaria, și au fost ocupați în fiecare localitate. Dar sper că a trecut această perioadă și se vor prezenta cât mai mulți la licitațiile publice, dar să avem și proiecte, studii de fezabilitate sau documentații pentru realizarea lucrărilor de intervenție de calitate”, a mai spus președintele CJ Teleorman.
Potrivit acestuia, neparticiparea firmelor la licitațiile publice a amânat și punerea în funcțiune a computerului tomograf și a aparatului RMN la Spitalul Județean.
“Și aici au fost probleme. În primă fază, nu s-a prezentat nimeni la licitație. A venit, în cele din urmă, un operator și s-a putut amenajaspațiul și au fost montate cele două aparate, computerul tomograf și RMN”, a mai spus Dănuț Cristescu.
În opinia președintelui CJ Teleorman, agenții economici nu mai participă la licitațiile publice de teama că vor fi în vizorul presei având în vedere că este vorba de bani publici.
“Sunt foarte multe discuții în spațiul public, propagându-se și diferite lucruri neadevărate din care oamenii au dedus că dacă au contracte cu instituțiile publice pentru că o să scrie presa despre ele. Este o teamă foarte mare cu privire la acest lucru. Presa scrie doar în situația în care relația contractuală nu se derulează corect, când ceva nu este în regulă. Dar nu este cazul. Totul este transparent în Sistemul de Achiziții Publice”, a dat asigurări președintele CJ Teleorman.