Tensiunile create de neachitarea sporurilor salariale pentru circa 30 de angajați din Consiliul Județean Teleorman care lucrează la implementarea proiectelor cu finanțare europeană se poate finaliza cu desfacerea unor contracte de muncă. Vizat de măsura radicală poate fi chiar administratorul public al județului, Gheorghe Tănase, care a avut în coordonare Direcția Managementul Proiectelor din cadrul instituției și care ar fi încurcat lucrurile, potrivit salariaților afectați. După decalașarea scandalului, acesta a rămas fără atribuțiile de coordonator al direcției respective, în locul său fiind numit vicepreședintele Virgiliu Cocoșilă, a declarat președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, marți-seara, la emisiunea „În centrul atenției”, la Media Sud TV.
Potrivit spuselor sale, pentru lămurirea situației a fost convocată o comisie de disciplină care să analizeze faptele și să stabilească vinovații.
“A trebuit să convoc comisia de disciplină ca să verifice ce s-a întâmplat. Totodată, am emis dispoziție ca domnul administrator public să nu se mai ocupe de Direcția pentru Managementul Proiectelor. Vor fi cercetați atât funcționarii din cadrul consiliului județean, directorii și managerii de proiecte, să vedem ce s-a întâmplat acolo, precum și domnul administrator public. (…) Pe baza concluziilor comisiei de disciplină există posibilitatea desfacerii unor contracte de muncă dacă se constată abateri”, a spus Dănuț Cristescu.
La Consiliul Județean Teleorman nu s-au mai implementat proiecte europene de trei ani. Dar și când s-au reluat, sporul de 50% reglementat de Legea 153/2017 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice i-a încăierat pe salariați cu administratorul public al județului, Tănase Gheorghe, care este și ordonator de credite. Salariații au reclamat, pe lângă întârzierea plăților, și faptul că administratorul public și-ar fi anulat singur semnătura pe referatul care atesta numărul de ore lucrate de fiecare angajat și ar fi întocmit alt referat cu un număr mai mic de ore. Unul dintre cei patru manageri de proiecte a refuzat să semneze noul referat.
“Sunt niște greșeli, iar cei care au greșit vor suporta consecințele. Au avut tot ce trebuie în dispoziția pe care am emis-o, în calitate de președinte al consiliului județean. Am semnat contracte de finanțare, am muncit foarte mult pentru aceste proiecte și mi-aș dori ca unitățile de implementare și acești funcționari care sunt angajați ai județului, sub jurământ, să ducă la bun sfârșit aceste proiecte pentru cetățenii din județul Teleorman. Vom fi foarte atenți acum la numărul de ore. Nu spun ca oamenii să nu fie plătiți pentru ce lucrează, eu trebuie să fiu garantul respectării legii, dar, pe de altă parte, vreau ca acolo să se lucreze corect și cu celeritate. Aceste proiecte trebuie să le finalizăm într-un timp rezonabil și prevăzut de contractul de finanțare”, a mai afirmat Dănuț Cristescu, vizibil nemulțumit de situația creată.
Despre atitudinea administratorului public al județului în relația cu angajații consiliului județean care au reclamat direct sau mai șoptit că este una abuzivă, Dănuț Cristescu a spus că a “primit semnale” pe care le cercetează și dacă zvonurile se dovedesc reale se poate ajunge la desfacerea contractului de muncă sau chiar la desființarea funcției de administrator public al județului.
“Domnul Tănase Gheorghe chiar dacă este în funcția de administrator public și este personal contractual, trebuie să răspundă, în primul rând, în fața cetățenilor din județ, dar și în fața mea, ca președinte al Consiliului Județean Teleorman, ales prin votul cetățenilor.
Am mai avut discuții cu dânsul și am mai primit semnale, dar niciodată nu iau decizii la cald și pe zvonuri. Însă, dacă toate lucrurile astea se confirmă, domnul administrator trebuie să ia în calcul că nu pot să accept așa ceva și voi lua măsuri și mai grave ajungând până la desfacerea contractului de muncă, dacă se va impune acest lucru și va fi cazul. Eu sper că dânsul, în perioada următoare, va avea o atitudine corespunzătoare la nivelul instituției, astfel încât să nu ajungem la această măsură. Vom vedea și dacă mai este nevoie sau nu mai este nevoie de funcția de administrator public. Putem să funcționăm și fără.”, a declarat Dănuț Cristescu, președintele CJ Teleorman.