Teleormănenii pot beneficia gratuit de screening pentru depistarea hepatitelor virale. O amplă campanie de testare se va derula în județ, pe o perioadă de șase luni luni, prin intermediul a 28 de cabinete de medicină de familie afiliate.
Persoanele de peste 18 ani, cu domiciliul în Teleorman, cu excepția femeilor gravide sau cele care sunt într-un program de detenție, se pot testa la medicii înscriși în program. Lista poate fi consultată AICI.
Testarea se efectuează în cabinetul medicului de familie, durează mai puțin de 15 minute, iar rezultatul este disponibil și comunicat pacientului pe loc.
Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel puțin 120.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia.
Conform cerințelor impuse de Comisia Europeană, minim 60% din totalul persoanelor testate trebuie să aparțină unei categorii vulnerabile. Grupurile vulnerabile sunt: persoane sărace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în intervenție media venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, șomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat), persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament, persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului, persoane fără adăpost, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, persoane care au copii cu dizabilități, persoane din familii monoparentale, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri și alte substanțe toxice, persoane victime ale violenței domestice, persoane victime ale traficului de ființe umane.
Toate datele persoanelor testate în cadrul programului sunt introduse în Sistemul Electronic de Evidență a Screening-ului (SEES), registru electronic dezvoltat pentru screeningul de hepatite, gestionat de Institutul Național de Sănătate Publică. Analiza și interpretarea acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale.
România se află pe locul doi la nivel european, respectiv locul patru la nivel mondial la capitolul decese provocate de bolile hepatice, conform datelor raportate de Organizația Mondială a Sănătații.
Proiectul LIVE(RO)2-SUD, un proiect regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C. Este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și are ca scop testarea gratuită, diagnosticul și stadializarea în vederea tratatamentului antiviral, pentru controlul sau vindecarea hepatitelor virale, oprirea evoluției bolii hepatice și o populație mai sănătoasă.