O șansă la un viitor mai bun – aceasta este promisiunea pe care o face proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață” pentru 410 tineri din județul Teleorman, care nu au dus la bun final cele 8 clase din învățământul de stat și nici nu lucrează în prezent.
Mai exact, în proiect se pot înscrie persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, care nu activează în câmpul muncii în prezent, au abandonat școala sau nu au fost niciodată la școală și locuiesc în una din localitățile din Județul Teleorman.
Conform statisticilor, rata crescută a abandonului școlar era mai mare în luna ianuarie în Județul Teleorman, comparativ cu luna decembrie, însă abandonul școlar reprezintă o problemă de actualitate în România, în special în zona de sud a Munteniei. Acest lucru atrage și o rată mare a șomajului, întrucât neavând o educație minimă și o calificare „la mână”, tinerii nu se pot angaja ușor.
De ce abandonează școala elevii din Județul Teleorman?
Statisticile privind reducerea părăsirii timpurii a școlii indică faptul că principalii factori care determină tinerii să abandoneze școala sunt rezultatul unui proces progresiv și cumulativ de scădere a implicării: probleme personale, de sănătate sau emoționale cu care se confruntă tinerii, dar și mediile cu probleme socio-economice sau familiale ale elevilor, precum și accesul limitat la învățământul de calitate sau la forma de studiu preferată.
În ceea ce privește absențele tinerilor, aceștia lipsesc adesea fără motivație de la școală. O parte dintre tineri, abandonează școala din motive personale sau din motive ce țin de familie. De asemenea, drumul până la școală poate constitui un alt motiv pentru care tinerii din Teleorman absentează de la studii.
Totuși, principala cauză a abandonului școlar este reprezentată de problemele din familie. Alte cauze foarte importante sunt motivația școlară redusă și lipsa de interes, dar și problemele financiare. Mulți tineri din medii defavorizate se consideră discriminați deoarece au o situație financiară extrem de proastă sau aparțin etniei rome.
Există situații în care părinții nu iau în calcul posibilitatea ca unele probleme ale abandonului școlar să fie în corelație cu problemele de familie la care sunt expuși acești tineri.
O bună parte a tinerilor din zona de sud a Munteniei refuză continuarea studiilor întrucât sunt nevoiți să se întrețină singuri, părinții acestora manifestând un total dezinteres față de proprii copii, în special de nevoile educaționale și profesionale pe care aceștia le au.
Ce urmărește proiectul „RE-START. Noi oportunități pentru viață”?
Scopul acestui proiect cu finanțare europeană vizează micșorarea numărului de șomeri, dar și reluarea studiilor pentru tinerii NEETs din Județul Teleorman. În cadrul proiectului inițiat și promovat de Institutul Pentru Politici Sociale, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Teleorman, tinerii NEETs beneficiază de consiliere în carieră și pot avea speranța unei vieți mai bune, pentru că se pot specializa într-o anumită meserie și pot dobândi o diplomă de studii sau de calificare. Cei mai mulți tineri care abandonează școala provin din familii dezbinate, ce au o educație precară, dar și un nivel de trai extrem de scăzut.
Stimularea integrării pe piața muncii a 410 tineri reprezintă modalitatea prin care se poate reduce șomajul, tinerii putând obține calificări, care sunt atât de necesare pentru un loc de muncă stabil.
Beneficiile oferite de proiect vin în sprijinul tuturor tinerilor ce se încadrează în intervalul de vârstă cuprins între 16 și 29 de ani, care nu au un loc de muncă în momentul în care se înscriu în proiect, nu au calificare și sunt din Județul Teleorman.
Îndrumare în carieră pentru tinerii NEETs
În cadrul inițiativei „RE-START. Noi oportunități pentru viață”, tinerii NEETs (fără job și fără 8 clase de studiu) vor avea parte de îndrumare și consiliere, aceștia primind sprijin în alegerea carierei potrivite, în procesul de tranziţie de la un nivel educaţional la altul sau din sistemul educaţional în câmpul muncii. Se reduce astfel, riscul unor decizii pripite, bazate pe așteptări false sau pe informaţii insuficiente. Tinerii sunt ajutaţi să ia decizii care să corespundă ambiţiilor, intereselor și capacităților lor.
Dezorientarea și lipsa de informare a tinerilor NEETs conduce la o situație ce le agravează simțitor traiul. Astfel, acești tineri nu știu ce meserie să urmeze sau ce sunt capabili să facă, mai ales că au abandonat timpuriu școala.
Dar, în cadrul proiectului, aceștia își vor descoperi aptitudinile și capacitățile pentru o anumită calificare și o meserie. Mai mult, tinerii înscriși în proiect care demonstrează interes și dorință de afirmare ca și antreprenori, vor fi susținuți pentru a-și porni propria afacere.
Având posibilitatea de a fi consiliați cu privire la carieră și în alegerea unei meserii, tinerii vor putea contribui la dezvoltarea economiei regionale, prin reducerea șomajului și prin capacitatea lor de a se integra mai ușor în câmpul muncii.
Astfel, „RE-START. Noi oportunități pentru viață” oferă tinerilor din județul Teleorman șansa conturării unui nou capitol din viața de viitor adult.
Adaptarea predării în funcţie de nevoile elevilor, printr-o consolidare a abordărilor individuale de învăţare și prin acordarea de sprijin tinerilor incluși în proiect, îi ajută pe aceștia să se muleze mai ușor pe cerinţele educaţiei formale și să depășească eventualele obstacolele.
Tinerii care vor urma cursurile de pregătire vor avea un program flexibil, care să nu interfereze cu activitățile și responsabilitățile lor obișnuite. Dacă vor arăta implicare și interes, tinerii înscriși vor putea să finalizeze studiile într-un timp mai scurt decât în mod normal.
Pentru înscriere în proiect sau contact Institutul Pentru Politici Sociale accesați https://politicisociale.ro/re-start-noi-oportunitati-pentru-viata/
„Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.”