„Re-start: Noi oportunități pentru viață” este un proiect cu finanțare europeană care se adresează tinerilor NEETs, care nu au studii finalizate și nici nu lucrează. Rata mare a abandonului școlar și rata mare de șomaj din județul Teleorman sunt factorii principali care justifică implementarea acestui proiect pentru ajutorarea tinerilor NEETs.
Șomajul reprezintă surplusul ofertei raportat la cererea de muncă, dar acesta nu trebuie privit ca pe o fatalitate sau ca pe o situație din care nu se mai poate ieși, ci trebuie văzut ca o stare de criză economică și socială ce este într-o continuă mișcare. Șomerii formează suprapopulația relativă întrucât aceștia reprezintă ponderea dintre forța de muncă raportată la numărul celor angajați.
Un șomer este o persoană care este aptă de muncă, însă nu muncește. Așa sunt mulți tineri NEETs care ar putea ocupa cu succes locurile de muncă vacante din Județul Teleorman, dacă ar avea pregătirea necesară. Dar, cum acestor tineri le lipsește diploma de studii obligatorii (8 clase) sau de calificare, ei nu pot pătrunde ușor pe piața muncii.
Despre contextul proiectului „Re-start: Noi oportunități pentru viață”
Proiectul „Re-start: Noi oportunități – pentru viață” vizează integrarea pe piața muncii a 410 tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, care locuiesc pe raza județului Teleorman și care nu au un loc de muncă actual. Proiectul este desfășurat de către Institutul pentru Politici Sociale, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Teleorman. În cadrul proiectului, se pot înscrie tinerii care nu au un loc de muncă, dar nu sunt nici înscriși în programe educaționale sau sociale.
Tinerii vor beneficia de îndrumare în scopul de a reduce rata cazurilor în care se primește ajutor social sau un salariu extrem de mic, dar vor beneficia și de consiliere ce vizează orientarea în carieră. De asemenea, tinerii vor avea acces și la măsuri de educație, nu doar la mijloacele de orientare și îndrumare în carieră.
Strategia pentru Învățarea pe tot Parcursul Vieții 2016-2025 face referire la diversificarea serviciilor oferite de către unitățile de învățământ profesional, la încheierea de protocoale sau a acordurilor de colaborare cu operatorii economici, în vederea realizării de parteneriate.
Integrarea în societate a persoanelor de etnie romă, considerate a fi dificile pentru ocuparea și păstrarea unui loc de muncă, se va putea face în cadrul proiectului, conform Strategiei de Incluziune a Cetățenilor Romi, Planul Național de Implementare a Garanției pentru Tineret și Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineret. De asemenea, tinerii de etnie romă vor fi consiliați și pentru a desfășura activități independente, nu doar activități în cadrul unei firme.
Necesitatea de a implementa acțiuni pentru facilitarea antreprenoriatului în rândul tinerilor dezavantajați, cu scopul de a-și construi propriul loc de muncă și de a combate excluderea din societate, este identificată și de către Comisia Europeană, conform unui articol publicat de aceasta pe propriul site. Raportul acestui articol arată faptul că persoanele inactive sunt mai puțin implicate în acțiuni ce vizează în mod direct antreprenoriatul, decât persoanele active.
Un studiu arată cum ponderea celor care erau antreprenori în anul 2015 era de 3,2%. Tot în cadrul aceluiași studiu, doar 4,1% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani erau angajații propriei firme sau organizații, în anul 2016. Din pricina ratei mare a șomajului regional, cu o pondere de 21,7%, în anul 2015, crește gradul de sărăcie, dar și excluziunea socială în rândul acelor persoane.
Conform buletinului statistic publicat de MMSPS pe 31 martie 2019, regiunea de sud a Munteniei era a doua regiune cu cei mai mulți șomeri din România, respectiv 43.750 de persoane, dintre care 10.965 persoane erau șomeri pe teritoriul județului Teleorman.
Cum se va desfășura „Re-start: Noi oportunități pentru viață”?
Conform unui studiu realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CIJ), tinerii au un interes extrem de scăzut cu privire la modurile tradiționale de comunicare și de informare, aceștia alegând drept surse de informare, rețelele sociale.
Astfel, proiectul a ales ca una dintre cele două metode de comunicare, să fie cea a variantei online, însă întâlnirile individuale vor avea loc în medii informale. Acest lucru va avea menirea de a crește și de a îmbunătăți nivelul de relaționare și de empatizare al tinerilor, fără a avea un cadru formal de legătură, astfel încât schimbul de informații de la cei care lucrează în sprijinul tinerilor din proiect către tinerii înscriși în proiect, să se facă într-o manieră formală.
De asemenea, proiectul va susține trecerea de la socializare la educație, acest lucru având drept scop încadrarea și integrarea tinerilor în cadrul agenților economici.
Înscrierea în cadrul proiectului se va realiza într-un mod ușor accesibil participanților, aceștia având nevoie de prezentarea unor copii ale documentelor care atestă identitatea personală, dar va fi nevoie și de copii ale actelor de studiu. Orele destinate studiului se pot planifică atât în timpul săptămânii, cât și în zilele de sâmbătă ori în timpul vacanțelor școlare.
Durata cursurilor raportate la o zi va fi de maxim 6 ore, în acest interval cursanții vor avea acces la pregătire educațională, dar și la module de pregătire profesională. Ambele canale de comunicare, online și personal (față în față) se vor concentra pe sporirea încrederii de sine, pe motivarea reintegrării din punct de vedere social, profesional și educațional, dar și pe orientarea participanților către contactul direct cu membrii din echipa proiectului.
Cum te poți înscrie în proiect?
Vizitează pagină oficială a proiectului https://politicisociale.ro/re-start-noi-oportunități-pentru-viață/. De asemenea, poți trimite un email la office@politicisociale.ro sau poți apela numărul de telefon 0723 890 028.
„Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.”